Kvällsandakt - Lukas 5

God kväll!

Hoppas ni skall uppskatta mina tankar kring mitt avslutande samtal med Gud för dagen. Be gärna att den heliga Anden skall vara med er innan ni läser (1 Kor 2:14).

"När Jesus sedan gick ut, såg han en publikan som hette Levi sitta vid tullhuset. Han sade till honom: "Följ mig!" Då lämnade Levi allt och steg upp och följde honom. Sedan ordnade han en stor fest för Jesus i sitt hem, där en mängd publikaner och andra låg till bords med dem. Fariseerna och deras skriftlärda kritiserade hans lärjungar och frågade: "Varför äter och dricker ni tillsammans med publikaner och syndare?" Jesus svarade dem: "Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse utan syndare."" - Luk 5:27-32


Vilken läxa vi kan lära genom dessa texter och exempel. Jesus går ut och får syn Levi sittandes vid tullhuset. En man vars yrke var att driva in skatt och tull för de romerska ockupanternas skull. Men vad gör denna man som andra ser på med förakt och avsky när Jesus säger "Följ mig!"? Han reser sig upp och följer Jesus! Är det inte ofattbart?! Här har vi en man som anses vara den lägsta i samhället, ett riktigt avskum som hjälper den stat som förtrycker sitt eget folk. En person andra och "ärliga" judar inte skulle ha något att göra med. Det var också väldigt vanligt att publikaner och tullindrivare var mycket förmögna och välbeställda tack vare att de tog upp skatt och tull för romarnas skull. Men läs vad denna man gör.

När Jesus kallar Levi att följa Honom kommer Levi på direkten. Släpper allt han har och allt han gör för att följa Jesus. Han lämmar ett av samtidens mest välbetalda arbeten utan att ens avsluta för dagen. Det får mig att förundra över det inflytande Jesus karaktär måste haft över dem Han mötte. Och vilken tro Levi måste haft! Det får mig att rannsaka mig själv, hur svårt har inte jag att lämna alla delar av mitt liv till Jesus. Hur mycket tålamod har inte Jesus haft med mig när jag styvnackat och envist hållit fast vid saker och beteenden Jesus velat ta ifrån mig?

Levi lämnade allt för Jesus, ett fast arbete, en säker och trygg ekonomi. Kommer jag kunna göra detsamma när Gud kallar mig till det? Kommer du det?


Direkt efter Levi lämnat allt och valt att följa Jesus ordnar han en fest för sin nya mästare. Jesus och Hans lärjungar äter och socialiserar med publikaner och syndare på festen och de skriftlärda ser detta och anklagar Jesus för att Han gör det. Men Jesus svar är det absolut underbaraste svaret Han kunde gett. Han har kommit för att hjälpa dem som är sjuka, de som är friska behöver ingen läkare. Han har kommit för att kalla syndare till omvändelse inte rättfärdiga. Är det inte underbart!? Vilket hopp Herrens ord ingjuter i mitt hjärta. Hans ord betyder att det finns hopp för oss alla, för dig och för mig också!


Men fråga är; betyder detta att fariséerna, vilka ifrågasätter att Jesus äter med syndare, är friska och rättfärdiga? Om Jesus kom för att kalla syndare och inte rättfärdiga, är då fariséerna rättfärdiga? Vad säger Bibeln, finns det någon som är rättfärdig?


"Men alla hava de avfallit, alla är fördärvade. Ingen finns som gör det goda, inte en enda." - Ps 14:3


"Jesus sade till honom: "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud"" - Mark 10:18


Med andra ord, det finns ingen god utom Gud själv. Även om fariséerna såg sig som goda och kände till de heliga skrifterna var dem inte det. Till och med Jesus själv säger att det inte är genom sin egen kraft Han är god eller gör sina under. När Han blev människa som oss för att frestas som vi var det endast i kraften från Fader och genom förlitan på Gud som Han kunde klara den uppgift Han blev sänd att utföra. Om vi förlitade oss på Herren Gud som Jesus Kristus gjorde skulle vi stå starka och orubbliga när satan frestar oss till synd. Precis som Jesus gjorde.


Detta svarar också på frågan om fariséerna är rättfärdiga. Självklart måste vi först inse att vi är sjuk innan vi känner behovet av en läkare. När vi känner att vi inte är friska och inte kan göra något gott i oss själva, då kallar Jesus på oss att komma till Honom och fina ro. Det är de som fariséerna inte gjorde, i deras tro att dem kan bli rättfärdiga av sig själva såg dem inte behovet av Kristi försonande blod för deras synder. Precis som Paulus innan han lärde känna Kristus tror dem att deras frälsning endast ligger i laglydnad och vad de själva kan göra istället för i vad Kristus har och kan göra för dem.


Men man skall heller inte trilla ner i det andra diket om vägen. Att tro att vi lever endast under nåden och inte behöver följa lagen. Vilket många kristna tyvärr gör idag och till och med predikar det! Att Guds bud skulle vara spikat på korset och inte viktigt längre. Men vad säger Bibeln?

"Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud" - Joh 14:15


Ojoj, detta är Herren Gud Jesus Kristus som talar, Frälsaren själv! Hans ord kan inte bli mer tydliga.


Vad skall vi göra om vi älskar Honom, vad är beviset för vår kärlek till Jesus? Att vi håller Hans bud! Lagen är långt ifrån spikad på korset. Fortsätter vi att läsa står det till och med att om vi håller Hans bud skall Han be Gud Fadern att sända den heliga Anden till oss. Vilket i sin tur betyder att om vi inte håller Hans bud kommer Han inte be Fadern att sända den heliga Anden till oss. Tråkigt nog finns det kristna idag som tror att beviset för att vi skulle ha den heliga Anden är att vi rabblar massa konstiga ord och oförståliga ramsor när vi ber och annat läskigt. Men vad sade Bibeln, vad sade Jesus? Om vi håller Guds bud skall Kristus be Fadern att sända oss den heliga Anden. Beviset att vi har den heliga Anden är att vi följer Kristus bud. För det är endast i styrka och förlitan på Jesus meriter och offer för vår skull som vi kan erhålla styrka i Honom att hålla Hans bud.


"Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket." - Matt 5:17-19


Inget konstigt med det, Bibeln är glasklar. Först om vi märker att himmel och jord förgår kan ni börja lita efter bevis att lagen skulle förgå. Men kom ihåg, det är svårare för lagen att förgå, så även om himmel och jord går under kan man få vänta på att den minsta prick skall försvinna från lagen. Så stadigt står Guds ord och Hans kärleksfulla lag. Den är orubblig!


Judarna gjorde felet att endast fokusera på lagen och spikade Jesus Kristus på korset. Kristna gör idag felet att endast fokusera på Jesus Kristus och spika lagen på korset.


"De sade till honom: "Johannes lärjungar och fariseernas fastar ofta och ber böner, men dina lärjungar äter och dricker." Jesus sade till dem: "Inte kan ni väl få bröllopsgästerna att fasta, så länge brudgummen är hos dem? Men det skall komma en tid då brudgummen tas ifrån dem, och på den tiden skall de fasta." Han sade också till dem i en liknelse: "Ingen skär bort en lapp från en ny mantel och sätter den på en gammal. Om någon gjorde det skulle den nya manteln förstöras, och lappen från den nya manteln skulle inte passa till den gamla. Ingen häller nytt vin i gamla skinnsäckar. Då skulle det nya vinet spränga säckarna och vinet skulle rinna ut och säckarna förstöras. Nej, nytt vin bör man hälla i nya säckar. Och ingen som har druckit gammalt vin vill ha nytt. Han säger: Det gamla är bäst."" - Luk 5:33-39


När vi kommer till Jesus är vi lyckliga, när vi vandrar med Honom och får daglig undervisning från Hans mun finns det ingen anledning att sörja. Men den glädjen och den undervisningen får inte gå till spillo. Om vi skall laga en gammal mantel tar vi inte nya delar och syr fast de på det gamla och trasiga tyget. Eftersom tyg med tiden krymper skulle endast den nya lappen riva hål i det gamla tyget. Vi skall ta allt nytt när vi kommer till Jesus, det är så Han menar att läka oss. 100 % nya i Kristus, födda av Hans ande och ren i Hans blod.


Nya sanningar skall vi inte ta och applicera direkt i våra gamla liv. Vi måste forma våra liv helt nya efter den nya sanningen som Guds ord uppenbarart för oss. Annars kommer den nya sanningen endast riva i våra smutsiga och gamla vanor. Och vi kommer säga att vi hellre vill ha det gamla vinet istället för det nya. Vi kommer önska oss att vi fick göra som vi alltid gjort istället för att måsta göra det nya. Därför är det enormt viktigt att vi som Levi är redo att offra allt för Jesus. Att ge allt för att lära känna Honom och vad Hans vilja är för oss. Därför kan vi inte sitta och lappa ihop våra nya sanningar och förståelse för Gud i våra gamla vanor och beteenden. Nej, vi tar ett helt nytt liv i Kristus, inte endast de små delarna vi själva tycker om och försöker tvinga de in i våra gamla vanor. Om vi gör det kommer vi endast misströsta och önska vi inte visste vad vi visste och tillslut kanske till och med strunta i vad vi vet är Guds vilja och göra enligt vår egen vilja istället.


Det är min bön att vi alla ordentligt skall tänka över vår personliga relation till Gud och Hans uppenbarade vilja för våra liv. Att vi skall inse vårt tillstånd och vårt desperata behov av en frälsare. Att vi, när Gud visar oss något annat, något som vi förut inte visste eller som vi inte trodde var viktigt, att vi då skall komma till Gud och ta allt nytt i Honom. Att vi inte skall försöka i vår egen styrka att sy ihop vårt trasiga och smutsiga liv utan överlämna allt till Jesus. I Honom kan vi klara av att acceptera det vi tidigare inte kände till om Gud och leva efter det. I Honom finns det nya livet.


Amen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0